Smarta ekonomisystem skapar trygghet

Nyhet 28 okt 2014 Skrivet av: Marcus Pallvid

Det är viktigt för alla företag att ha ordning på sin ekonomi. Bokföringen är ett bra sätt att systematiskt registrera alla affärshändelser i företaget och ligger till grund för redovisningen som i sin tur visar företagets ekonomiska hälsa. Dessutom är det lag på att bokföra. 

Nystartade företag kan spara mycket pengar på att hantera bokföringen själva. Det finns en mängd datorprogram som underlättar både bokföring och redovisning och en del är speciellt framtagna för just egenföretagare utan specialkompetens inom ekonomi. Termer som t-konton, debet och kredit samt grundbok och huvudbok är ett minne blott. Vissa bokföringsprogram kan även förenkla arbetet med övrig företagsadministration som t.ex. utskrift av fakturor och hantering av leverantörsskulder och löner.

Ett bra system ger dig full koll på dina kunder och din verksamhet och hjälper dig att fatta beslut som utvecklar ditt företag. Tanken är att minska din administration så att du kan fokusera på det du är bäst på och brinner för – det som skapar intäkterna.

Utvecklingen går alltmer åt det mobila, digitala och lättillgängliga. Även för bokföring finns webbaserade system där allt lagras i molnet. Du slipper den tekniska biten med installationer, uppdateringar och backup - det sköter programleverantören automatiskt. Därmed behöver du inte oroa dig för att förlora din information om datorn skulle krascha. En molnbaserad lösning är tillgänglig dygnet runt och nås från vilken dator eller surfplatta som helst.

Surfar man runt lite på webben finner man en hel del olika programleverantörer, till och med gratisprogram med begränsad funktionalitet. Det kan vara svårt att sålla i djungeln av programvaror, men en bra utgångspunkt är att välja en leverantör som verkar seriös och har funnits på marknaden en längre tid. Det är viktigt att systemet uppdateras efter gällande lagar och regler och utveckling av nya funktioner skapar mervärde. En bra support där du snabbt kan få hjälp är också värdefullt, framför allt i början.

Priset är förstås en relevant fråga, liksom möjligheten att uppgradera till större system när ditt företag växer. Tänk också på att informationen ska lätt kunna exporteras till andra system eller till revisorn.

Med dagens moderna ekonomisystem är företagaren inte längre bunden till fasta kontorstider eller någon specifik plattform – man kan fakturera ute på fältet eller kolla lagersaldot hemma i soffan! Utan oro för en datorkrasch.

Vill du veta mer? Läs då mer här.