Entreprenörerna och filmskaparna på Affekt film beviljas miljonstöd för nytt filmprojekt!

Nyhet 28 mar 2017 Skrivet av: Anna Powell

Stort GRATTIS säger vi till Johan och John på Affekt film AB som beviljats pengar för att göra ett nytt historisk filmprojekt. 2012 gick Johan och John Drivhuset vid Högskolan Västs förinkubatorsprogram för att utvecklas som entreprenörer. Mycket har hänt sedan dess och nu är de inne på sitt femte historiska filmprojekt.

Produktionsbolagets grundare John Tornblad och Johan Fågelström har specialiserat sig på att filmatisera intressanta händelser och livsöden från svunna tider. De senaste fem åren har de producerat kortfilmen Estrid (2012), den dramatiserade dokumentärfilmen Falks Grav (2014) och kortfilmsserien Trollhättans Formare (2016). Under 2016 lanserades även deras första långfilm Tjuvjägaren, som i dagsläget har visats på 90 biografer runt om i landet.

Denna gång ska de producera 15 historiska kortfilmer – en för varje kommun i hela Skaraborg. Projektet har lämpligt nog fått namnet Skaraborgshistorier. Här får varje kommun chansen att lyfta fram en lokal historia i en kortfilm på cirka fem minuter. Kortfilmen kan sedan visas för sig eller tillsammans med de andra som en hel svit. 

– Vår främsta drivkraft är att vi vill underhålla, beröra, engagera och inspirera människor i dag med hjälp av det förflutna. I det här projektet gör vi det genom att lyfta fram intressanta, lokala personligheter och ivsöden, berättar Johan Fågelström från Affekt film.

En viktig del i satsningen handlar om att engagera filmkreatörer som redan har en viss erfarenhet av filmproduktion och som vill ta ytterligare ett steg framåt. Målsättningen är att ge ökad kunskap om filmskapande och uppmuntra till att våga utveckla sin egen kreativitet. För att hitta lämpliga filmkreatörer kommer man att ta hjälp av kommunerna, men också gå ut med efterlysningar via sociala medier och egna kontaktvägar.

Projektet drivs av John Tornblad och Johan Fågelström på Affekt Film och projektet har beviljats 5 miljoner i projektstöd från Allmänna Arvsfonden.

Hemsida: www.affektfilm.se Mer från Affekt film:TV4-Nyheterna P1-Kultur GP - "En Kulturinsats" Spotify - Temalåt med Jack Vreeswijk Projektsida Tjuvjägaren Facebooksida Tjuvjägaren IMDB Sida