Millas 80 mil gav insikt

Nyhet 11 okt 2017 Skrivet av: Anders Jakobson

Drivhuset Örebros verksamhetschef Camilla Bergholm tog inte semester som vanliga människor utan valde att lägga en månad av sitt liv att gå 80 mil för att få tid att andas och tänka. Resultatet blev inte bara skoskav utan nya insikter, nya vänner för livet och en liten slant till Drivhusets verksamhet.

Berätta nu, Camilla: hur jobbigt var det egentligen?
- Det var helt klart bland det tuffaste men häftigaste jag utsatt mig för hittills i livet. Jag råkade dessutom hamna mitt i Spaniens värmebölja, så i en veckas tid blev det vandring i 45-gradig värme. Det var utan tvekan det absolut jobbigaste!

Var det någon del av sträckan som kändes extra jobbig eller som gav extra starka minnen av andra anledningar?
- Förutom värmen så bestod några etapper av riktigt tuffa uppförsbranter. Första dagen över Pyrenéerna, till exempel, är känd för att vara den värsta etappen, typ tre mil i uppförsbacke. Samtidigt bjöd dessa sträckor på helt fantastiska naturupplevelser och det var nästintill omöjligt att ta dåliga bilder. Soluppgångarna var också helt magiska och jag som normalt inte är en morgonmänniska kunde för en gångs skull verkligen uppskatta tidiga morgnar.

Under vandringens gång kunde intresserade följa Camillas äventyr på Instagram-kontot millas80mil där man snabbt kunde konstatera att det inte dröjde speciellt lång tid innan Camilla fick nya vänner som gjorde samma vandring.

- Jag har verkligen haft förmånen att träffa fantastiska människor och coola personligheter längs vägen.  Stämningen var väldigt familjär och generös med mycket spännande diskussioner och samtal. Vi var ett gäng som höll ihop hela vägen och dessa har kommit att bli mina vänner för livet. Vi har i princip daglig kontakt via WhatsApp och vår egna Caminogrupp på Facebook.

En av de stora poängen med vandringen var att få tid till insikt och eftertanke. Hur gick det med det? Vilka nya insikter och tankar fick du med dig hem?
- Jag är verkligen glad över att jag tog mig tiden att gå hela sträckan. Min första vecka fokuserades mest på träningsvärk, ont i fötter och krämpor i största allmänhet. Men sen hände det något, både mentalt och andligt vilket är lite svårt att förklara. Jag tror att enkelheten, rutinerna och den fysiska ansträngningen är en bra kombo för eftertänksamhet och insikt. Ska man leva livet fullt ut så gäller det att inte ta dygnets 24 timmar för givet utan det gäller att förvalta sin tid väl.

En annan poäng var att samla in pengar till Drivhusets verksamhet. Hur gick det med det?
- Familj, vänner men även helt okända personer har verkligen peppat, stöttat och hejat på längs vägen, så jag känner mig otroligt tacksam för allt stöd jag fått. Dessa har också bidragit till insamlingen på ett generöst sätt och vid min målgång i Santiago de Compostela slutade insamlingen på hela 21 174 kronor, vilket såklart känns fantastiskt roligt!

Hur går tankarna framåt? Dels för Drivhusets räkning och dels när det gäller nya personliga utmaningar?
- Inom Drivhusets verksamhet är det full fart och även om vi fortfarande står inför en del stora utmaningar så ser vi positivt på framtiden. För egen del planerar jag för en resa till Tibet och försöker även sälja in det till några nära vänner med att ”vi ska inte gå så långt!”

Läs mer om Camillas vandring här och på Instagramkontot millas80mil.