NYHET: Ibland behöver även experter input

Nyhet 26 apr 2016 Skrivet av: Victoria Österberg

Precis så var fallet i fredags när ESTIEM tillsammans med Drivhuset arrangerade en tävling med ett case framtaget av Anders Gåård, innovatör och forskare vid Karlstads universitet. 

ESTIEM som är en internationell studentförening för industriella ekonomer, har även tidigare anordnat casetävlingar i Karlstad, bland annat tillsammans med Apecs studentkonsulter. Tävlingarna ger studenterna chansen att öva problemlösning, team work och presentation, något många företag i branschen använder sig av i rekryteringsprocesser.

”… ett fantastiskt test från verkliga livet. Det ger perspektiv, hur man tillämpar det man lärt sig, och man får upptäcka sina styrkor och svagheter.” säger deltagaren Arman Zaman.

Denna gång var det tre startande lag. De tävlande lagen hade dagarna före tävlingen en workshop med Drivhuset där fokus låg på riskanalys, business model canvas (BMC) och pitch. Allt för att deltagarna skulle få med sig så många verktyg som möjligt inför fredagens stora utmaning.

– Samarbetet med Drivhuset har underlättat arbetet väsentligt och jag hoppas eventet sprider sig, säger Erik Sjöö, Ordförande för ESTIEM, Karlstad.  

Lagen hade totalt fyra timmar på sig att bygga en vinstdrivande, hållbar affärsmodell med utgångspunkt i Business Model Canvas, som Drivhuset använder sig av. Därefter presenterade grupperna, på engelska, sina lösningar inför en jury. Den här gången bestod juryn av: P-O Lundqvist, ägare av P-O Lundqvist patentbyrå, Patrik Bångerius, innovationsrådgivare på GIP, Anders Gåård, uppfinnare och Britt Lööv, verksamhetsledare för Inova.

”Det vi gjort i dag är något som i ett fungerande system kan matcha innovatörer mot entreprenöriella studenter.” Sa Patrik Bångerius, som tycker att det gick bra och gav vad de hoppats på.

Även Anders Gåård var mycket nöjd, och uppskattade studenternas insats. Men som i alla tävlingar finns det bara en vinnare. Den här gången var det Tobias Söderbom Ohlsson, Adam Talai, Richard Enström och Gustav Lilliecreutz som gick segrande ur tävlingen.

Vill du veta mer om ESTIEM klicka här.

 

Text: Marie Brunzell

Foto: Anders Åslund