NYHET: Drivhusidéer vann 82 000 kronor i Teknikerjakten

Nyhet 7 jun 2016 Skrivet av: Victoria Österberg

Anpassningsbara flugfiskespön, turbomotor som drivs av etanol, annonsering på privatbilar och webbplats som hjälper privatpersoner välja rätt telekomlösningar – det är de fyra idéerna som gick segrande ur vårens upplaga av Teknikerjakten. 

Teknikerjakten vid Karlstads universitet, har gett bidrag till fyra entreprenöriella studenter för att de ska få möjlighet att utforska och utveckla sina idéer. Två gånger per år har studenter som bär på en idé möjlighet att söka stöd för sitt projekt. Idén ska knyta an till Ljungbergsfondens strategi med skogsindustriellt fokus och Teknikerjaktens mål.

­-Vi vill stimulera entreprenöriella och innovativa förmågor hos studenterna för att de ska kunna utvecklas och vara bättre rustade för framtiden, berättar Jan Håkanson, projektledare för Teknikerjakten vid Karlstads universitet.

Under våren har Drivhuset tipsat flera idébärare de mött om Teknikerjakten, och möjligheterna tävlingen erbjuder. Studenterna har fått hjälp med både affärsutveckling och ansökningsförfarandet, något som gett resultat. Tre av de fyra idéerna som nu får bidrag har använt Drivhuset i sin idéutveckling.

– Teknikerjakten är ett riktigt kanonerbjudande till våra studenter. Att få den här typen av bidrag för att utveckla både sin idé och sig själv som entreprenör kan verkligen ta idén till nya höjder. Nästa omgång hoppas vi se ännu fler sökande, berättar Åsa Eriksson, verksamhetschef på Drivhuset.

Följande studenter och idéer har fått bidrag:

Switch – flyrod systems, Daniel Oinas, civilekonomprogrammet, 32 000 kronor

Flugspön som används i dag är inte justerbara, vilket är något som Daniel Oinas vill förändra. Aktiva utövare, från nybörjare till expert, ska genom ett enkelt och resurseffektivt sätt kunna anpassa sin utrustning efter sitt eget behov vid flugfiske.

– Genom mitt arbete som flugfiskeguide och instruktör har jag identifierat ett återkommande problem, att flugspön är inte anpassningsbara. Jag vill underlätta för utövaren och få fler att ta del av flugfiske, berättar Daniel Oinas.

Motor till Clear River Racings bil, Petra Wennberg, civilingenjörsprogrammet, 35 000 kronor

Studentteamet Clear River Racing vill utveckla årets motor i en ny riktning för projektet Formula student. Teamet vill använda sig av en turbomotor med etanol som bränsle, något som de tidigare inte gjort.

– Vår förhoppning är att ta årets bil och framtida års bilar, till en helt ny nivå och att få större möjlighet att konkurrera med de större teamen, säger Petra Wennberg.

 

Carcrowd, Anton Renström, civilingenjörsprogrammet, 20 000 kronor

Anton Renströms projekt har som mål att skapa en situation där både företag, privatpersoner och ideella föreningar får ekonomisk nytta av att samarbeta. Utgångspunkten är att intresserade företag ska få möjlighet att använda sig av privatpersoners bilar för marknadsföring.

– Tanken är att föreningar får ekonomisk ersättning när de säljer företagens behov av annonsplats till privatpersoner, som i sin tur sätter dem på sina bilar. Företagen får på så sätt chansen att synas ute på vägarna och privatpersonerna får också ersättning för att företagen annonserar på deras bilar, förklarar Anton Renström.

Webbplats för att hjälpa privatpersoner att välja rätt telekomlösningar, Alexander Kinde, Dataingenjörsprogrammet, 30 000 kronor.

Aktuell i Drivhusets sommarprojekt Digitalisera Mera.

Alexander Kinde och hans samarbetspartner Tobias Hasskvist, vill hjälpa privatpersoner att i lugn och ro hitta rätt telekomlösningar. Webbplatsen han vill ta fram ska aktivt hämta information från alla relevanta telekombolag, sköta administrativa tjänster och ge förslag till vad kunden kan vilja ha för tjänst. Istället för att som kund få ersättning, exempelvis i form av en produkt eller rabatt, ska kunden också kunna välja att ge pengar till alltifrån välgörenhet eller få ett presentkort.

– Vi vill åstadkomma en välbehövd revolution inom telekomjämnföring och försäljning, som låter kunden vara den som styr behoven, alternativen och ersättningen, säger Alexander Kinde.

Teknikerjakten drivs av Karlstads universitet i samarbete med skolorna i Värmland och näringslivet i regionen och finansieras av Ljungbergsfonden.

Sista ansökningsdag till höstens omgång av Teknikerjakten är 15 oktober. Nyfiken och vill veta mer? Kontakta victoria.osterberg@drivhuset.se eller jan.hakanson@kau.se