NYHET: Drivhusföretag vann SKAPA-pris

Nyhet 1 jun 2016 Skrivet av: Victoria Österberg

Igår korades länsvinnaren av Sveriges största innovationspris som delas ut av stiftelsen SKAPA i samarbete med Almi Företagspartner Värmland. Vinnare av utvecklingspriset - Speakify! 
Daniel Abrahamberg, vd på Speakify, började utveckla idén till det digitala språkinlärnignsverktyget redan under tiden som student vid Karlstads universitet och kom snabbt i kontakt med Drivhuset. 

SKAPA utvecklingsstipendium ska ge stöd till innovatörer i ett tidigt skede så att de kan utveckla sina idéer. Det är 32:a året i rad som priset delas ut.
Det var en glad Daniel Abrahamberg, vd på Speakify, som tillsammans med kollegan Mats Löfberg mottog en prischeck på 15 000 kronor och blommor från landshövding Kenneth Johansson.

- Vi på Speakify är mycket glada och tacksamma över att bli Värmlands länsfinalister i SKAPA Utvecklingspris! Vårt digitala språkverktyg ligger helt rätt i tiden och den här utmärkelsen kan göra att vi får den uppmärksamheten som behövs för att göra nytta i integrationsfrågor säger Mats Löfberg, projektledare hos Speakify.

Nöjda testanvändare

Speakify erbjuder ett digitalt språkinlärningsverktyg som ger nyanlända möjligheten att snabbare komma in i vardagssvenskan. Med ett verktyg som bygger på de 500 mest använda orden i svenska språket ska verktyget vara ett komplement till annan språkundervisning som till exempel SFI. I dag använder ett hundratal personer på Hammarö kommun och i Karlstads kommun verktyget och reaktionerna så här långt har varit positiva. Med den här utmärkelsen hoppas de nå ut till ännu fler som kan testa verktyget i sina verksamheter. 

- Vi vill rikta ett stort tack till de som trott på verktyget ända från början och som i dag använder Speakify i sina verksamheter; Region Värmland, Karlstads kommun och Hammarö kommun. Vi har sett vad vårt verktyg kan göra för språkinlärningen, att bidra till en lyckad integration och nu hoppas vi att ännu fler ska hoppa på tåget, säger Daniel Abrahamberg.

Men vinsten slutar inte här. Speakify kommer även få ytterligare 10 000 kronor från Agne Johanssons minnesfond. Och under SKAPA-galan i höst avgörs den nationella tävlingen som kan ge Speakify ett ytterligare tillskott på en halv miljon kronor.

Hur föddes idén till Speakify?
2009 flyttade Daniel Abrahamberg från Iran till Sverige för att börja läsa industriell ekonomi vid Karlstads universitet. Det var under studietiden som han började förverkliga sina många idéer. 

- Jag gick och lärde mig svenska, men kände att jag lärde mig ord som jag faktiskt inte kunde använda till så mycket. Innan jag kunde använda ord som nattduksbord kunde det vara bra att kunna fråga ”Hej, hur är läget?”. Därför försökte jag hitta en lösning och lösningen blev Speakify, berättar Daniel.

Juryns motivering
Priset tilldelas ett team som under flera år har utvecklat en applikation med global potential. De har redan från starten identifierat ett behov som nu på senare tid har blivit högaktuellt. Verbal kommunikation är högst väsentligt då det gäller att kunna ta emot och integrera nyanlända i vårt samhälle. Den vinnande innovationen bidrar i högsta grad till att underlätta denna process och gör det på ett snabbt och pedagogiskt sätt till nytta för såväl den enskilda människan såväl som för utvecklingen i Värmland.

Juryn för utnämnande av SKAPA-pristagarna i Värmland består av representanter från det regionala innovationsstödsystemet.

 

Text & foto: Victoria Österberg