NYHET: Drivhus-entreprenör sätter etiken under lupp

Nyhet 15 jun 2016 Skrivet av: Victoria Österberg

Farnoosh Mohri pluggar Webb och multimedia vid Karlstads universitet, hon är med i Drivhusets Kompetensteam, sitter med som studentrepresentant i Drivhusets styrelse – och i sommar utmanar hon etiken i framtidens digitala lösningar. 

I februari gästades Karlstads universitet av ADAPT Center på Trinity College från Dublin, ett digitalt forskningscenter som forskar kring digitala innovationer. Med stora samarbetspartners som till exempel Microsoft och Google var intresset för institutionen stort. Framtid, forskning och teknik, tre områden som fångade Farnoosh Mohris intresse. När hennes programledare senare under terminen tipsade henne om att ADAPT Center sökte en person till ett projekt med fokus på etik och digitalisering krävdes det inte någon större eftertanke innan Farnoosh hade skickat in sin ansökan. En väl genomför intervju senare och jobbet var hennes! Nu ska hon spendera nio veckor i Dublin för att tillsammans med forskare ta sig an digitaliseringens etiska utmaningar.

Drivhuset passade på att få en pratstund med Farnoosh innan avresa.

Vad handlar projektet om?

– Projektet går under namnet Online Ethics Canvas och syftar till att skapa en ny metod för att engagera forskare kring etik i utvecklingsprocessen av forskning och tekniska innovationer.

Vilken är din roll i projektet?

– Jag kommer jobba som frontend-utvecklare och digital designer. Jag är en del i ett större team och kommer vara med och ta fram ett system som de andra ska forska kring. Det handlar om att ta fram webbanpassade applikationer som till stor del liknar Business Model Canvas som vi jobbar mycket med på Drivhuset. Det är en webbapplikation där utvecklare och forskare kan diskutera och dela insikter kring olika etiska eller eventuellt känsliga aspekter av en ny teknologi, tidigt i utvecklingen.

Varför sökte du till det här projektet?

– Det här är ett ämne som jag är väldigt insatt i och med min passion för teknik och digitala lösningar kändes det här helt rätt. Jag har tänkt mycket på just de etiska aspekterna kring den digitala utvecklingen och hur samhället kommer påverkas av tekniken i framtiden. Man undrar ju vart gränsen egentligen går och hur långt man får gå. Det ska bli riktigt intressant att få vara med och forma framtiden. 

 

Text & foto: Victoria Österberg