Frequently Asked Questions

Vad gör Drivhuset?

Drivhuset hjälper nya entreprenörer att starta och driva företag eller på andra sätt förverkliga sina idéer. Genom att erbjuda kostnadsfri vägledning, utbildning och en kreativ miljö skapar vi framtidens företag och fler entreprenöriella individer.

Vilka får komma på vägledning hos er? Hjälper ni bara studenter?

Du som har funderat på eller vill starta företag är välkommen att kontakta oss. Om du redan har ett företag som du vill ha hjälp med att utveckla på ett eller annat sätt hjälper vi gärna till med det också. Vi hjälper entreprenörer utifrån den fas den befinner sig i sitt idéförverkligande och företagande. Vi arbetar högskolenära och marknadsför oss mot studenter men alla entreprenörer är välkomna på vägledning hos oss.

Måste jag bo i Borås för att få komma på vägledning hos er, söka era utbildningar eller delta på era event?

Nej du måste inte bo i Borås. Alla från Sjuhärad är välkomna till oss. Vi på Drivhuset i Borås arbetar med entreprenörskap i alla Sjuhärads hörn Borås, Vårgårda, Bollebygd, Herrljunga, Mark, Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn. 

Varför ska jag komma på vägledning hos er?

Vi hjälper dig oavsett i vilken fas du befinner dig i din entreprenöriella process. Vi erbjuder Drivhusets affärsutvecklingsmetod LOOPA - En handlingsbaserad affärsutvecklingsmetod, grundad av internationell forskning och kvalitetssäkrad av Chalmers School of Entrepreneurship. En metod för att utveckla nya och befintliga idéer och som samtidigt bidrar till att utvecklar människors entreprenöriella och innovativa förmågor. Genom oss kortar du din startsträcka. Vi bedömer aldrig idéer, all vägledning är kostnadsfri och allt sker under sekretess.

Behöver jag förbereda mig inför vägledningen?

Du behöver inga förkunskaper eller färdiga affärsplaner inför mötet. Det viktiga är att du är engagerad och beredd att satsa på din idé.

Hur bokar jag en vägledning?

För att boka en vägledning maila direkt till boras@drivhuset.se

Hur gör jag för att söka till era utbildningar?

All information om våra aktuella utbildningar finns alltid på vår hemsida. Håll utkik inför kommande utbildningar på vår startsida eller genom att följa oss på sociala medier @drivhusetboras. Klicka på ikonerna nedan för att komma direkt till sidorna. Obs! Om du har missat att söka till våra utbildningar eller av någon anledning inte kan delta i en kurs, kom ihåg att du får träffa oss på kostnadsfria vägledningar.

Vad är Drivhuset Business Box?

Drivhuset Business Box är en box som innehåller unika erbjudanden från våra partners. Boxen med erbjudandena får du tillgång till om du bokar och kommer på en vägledning hos oss. Läs mer om Business Box här.

Hur registrerar jag mitt bolag? 

Vi kan hjälpa dig att registrera ditt bolag, skicka ett mail till boras@drivhuset.se så bokar vi in ett möte. Vill du registrera ditt bolag själv så gör du enligt följande beskrivning:

  • Logga in med e-legitimation Bank-ID på e-tjänsten Registrera företag eller förening på Mina sidor på verksamt.se. Du måste ibland även registrera dig på Bolagsverket. I registreringen ska du lämna en anmälan till Skatteverket där du:
  • Ansöker om godkännande för F-Skatt eller FA-Skatt 
  • Ansöker om momsregistrering
  • Lämnar uppgifter för beräkning av din preliminära skatt
  • Lämnar uppgifter om vilken/vilka verksamheter du ska bedriva (Ange SNI-koder). Här kan du leta SNI-kod: http://www.sni2007.scb.se/
  • Anmäler dig som arbetsgivare om du ska anställa

På Bolagsverket kan du läsa mer specifikt om hur du går tillväga och vad du behöver tänka på beroende på vilken bolagsform du har valt. 
Enskild firma: https://bolagsverket.se/ff/foretagsformer/enskild/starta
Aktiebolag: https://bolagsverket.se/ff/foretagsformer/aktiebolag/starta
Handelsbolag: https://bolagsverket.se/ff/foretagsformer/handelsbolag/starta
Ekonomisk förening: https://bolagsverket.se/fo/foreningsformer/ekonomisk/starta

Verksamt har även tagit fram en Starta företag broschyr som kan vara bra att läsa inför bolagsstart.

Har ni kontorsplatser och hur går jag tillväga för att söka?

Ja du kan hyra en kontorsplats hos oss om det finns platser lediga. På Drivhuset får du möjlighet att träffa andra som är i samma situation och du har nära kontakt med Drivhusets personal. Genom att driva din idé hos oss på Drivhuset får du även tillgång till kontorsmiljöerna på alla andra orter där Drivhuset finns. Snabbt kan du bygga ett stort nätverk med både entreprenörer och andra aktörer som är knutna till miljön. Kontakta verksamhetschef Sarah Norving 0702527754 sarah.norving@drivhuset.se för att få mer information.

Vilka personuppgifter finns lagrade hos er och vad används de till? Kan jag få reda på vad Drivhuset har lagrat om mig och kan jag få de ändrade och raderade?

Till följd av GDPR har Drivhuset definierat hanteringen av personuppgifter tilhörande entreprenörer i systemet. Frågorna ovan besvaras i det dokument som Drivhuset sammanställt centralt för hela organisationen. Klicka här för att komma till dokumentet. Vill du läsa mer om hur vi arbetar med GDPR, klicka här eller skicka ett mail till boras@drivhuset.se 

Följ oss på sociala medier

Klicka på ikonerna för att länkas direkt till sidorna.

              

 

Nyttiga dokument för dig som ska starta företag: